ТОП 15 най-добрите градове за каране на колело в света

най-добрите градове за каране на колело

Колоезденето е чудесен начин да бъдеш активен и да намалиш въглеродния диоксид в атмосферата. Карането на велосипед е толкова полезно за теб, колкото и за планетата. Но кои са най-добрите градове за каране на колело?

В тази статия ще разбереш кой са най-добрите градове за каране на колело в света. Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвай велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

ПАЗАРУВАНЕ!

1. Копенхаген, Дания

най-добрите градове за каране на колело

Копенхаген често се смята за най-приятният град за каране на колело в световен мащаб. Туристите често са изненадани от огорния броя на велосипедистите, които карат из абсолютно целия град. Децата се обучават да карат дори преди да са достатъчно големи, за да започнат да ходят на училище.

Благодарение на благоприятните условия за колоездене, предприети от града, почти половината от всички копенхагенци пътуват за работа с велосипед, а 35% от всички хора, които работят в Копенхаген – включително тези, които живеят в предградията, пътуват с велосипеди.

Колоездачите се радват на велоалеи с обща дължина над 390 километра. “Cycle Super Highway” свързва града с град Albertslund с много удобства по пътя, като въздушни помпи, по-безопасни пресечки и светофари, подредени така, че да се сведе до минимум спирането.

2. Амстердам, Холандия

най-добрите градове за каране на колело

Не можеш наистина да усетиш Амстердам без да направиш поне едно кръгче с колело. Градът е един най-добрите градове за каране на колело в целия свят. В Амстердам има над 800 000 велосипеда, което означава, че има повече велосипеди от хората, живеещи в града.

Тесните улички често са пълни с колелета. Хората ги използват, за да отидат на работа, заведат децата на училище и да се снабдят с необходумите хранителни стоки. Ако сте турист има много места където можете да наемате велосипед и да започнате да опознавате града.

Можем да споменем и обиколките с екскурзовод, както и илюстрираните брошури, предназначени да помогнат на новодошлите да се научат как да се движат ефективно. 

3. Портланд, Орегон

най-добрите градове за каране на колело

Велосипедистите могат да намерят безплатни печатни карти на града и квартала, информация за безопасността и друга полезна информация, която да помогне за по-добрата навигация при посещение на града. Има и обществена система за велосипеди под наем, която се счита за една от най-опазващите околната среда в света.

Градът предлага и други удобства, включително шкафчета за велосипеди, където всеки може да остави велосипеда си, и уроци по колоездене.

4. Боулдър, Колорадо

най-добрите градове за каране на колело

Жителите на Боулдър вече имат репутация за любовта си към откритото, така че нищо чудно колоезденето да е популярен начин за предвижване. Велосистемата на града включва велоалеи с обща дължина над 480 километра. Велосистемата включва много пътни велоалеи, специални зони, предназначени само за колоездачите и алеи с меки повърхности. Също така карането по пътеките в планината е великолепно. Има и програма за регистрация на велосипеди, която помага да се защитят велосипедите от кражба.

5. Монреал, Канада

най-добрите градове за каране на колело

Оживеният канадски град Монреал има внушителните 600 километра велосипедни алеи – почти два пъти повече от Копенхаген. През пролетта велосипедистите се отправят към тези обозначени пътеки, като по този начин правят пит-стопове на различни щандове за храна и напитки. Нещо повече, всяка година градът е домакин на велосипеден фестивал, посрещащ колоездачи от всички възрасти и нива на умения, за да обиколят града. 

6. Токио, Япония

най-добрите градове за каране на колело

Около 14% от всички пътници в Токио са велосипедисти. Макар че, това може да изглежда нищожно в сравнение с впечатляващите 50 процента от Копенхаген, интересно е да се има предвид колко голям и гъстонаселен е Токио. Тези, които изберат да се придвижват на две колела, могат да се насладят на достатъчно паркинги за колелета и много велоалеи. Япония е известна и с това, че прави чудесно конструирани велосипеди, които издържат на всякакви метеорологични условия.

7. Рио де Жанейро, Бразилия

Рио започват да строят велоалеи през 1992г. и оттогава интереса за придвижването с колело се увеличва все повече и повече. Днес градът има процъфтяваща колоездачна култура. Новата им програма за споделяне на велосипеди разполага с 60 станции и 600 велосипеда, разпределени в целия град. Bike Rio предлага месечни пропуски за R $ 10,00 (това е около $ 2,50 в щатски долари), което позволява на жителите и посетителите неограничен достъп до велосипедите, включени в прогрмата. През уикендите колоездачите могат да се отправят на едно каране по плажните алеи, и да се наслаждават на прекрасна гледка към водата. 

най-добрите градове за каране на колело

8. Страсбург, Франция

най-добрите градове за каране на колело

Малкият град Страсбург е чудесно място за каране на велосипед – главно защото е наистина, наистина много хубаво. Осем процента от населението на града в момента пътува с велосипед. Градът е работил усилено, за да получи това число. Целта им е да удвоят броя на велосипедистите до 2025 година.

9. Барселона, Испания

най-добрите градове за каране на колело

Барселона предприема стъпки, за да стане по-дружелюбно място за колоездачите. Барселона продължаваа да разширява своята система от велоалеи, а тяхната програма за споделяне на велосипеди е една от най-често използваните в света. Безопасността на велосипедите също е огромен приоритет: градските власти наскоро са въвели мерки, предназначени да забавят автомобилния трафик. Ако сте само на посещение, има няколко различни велообиколки, за които можете да се регистрирате – и много живописни алеи, които минават точно до водата. 

10. Будапеща, Унгария

най-добрите градове за каране на колело

Жителите на Будапеща, които карат колело, в момента могат да се придвижват по велоалеи с обща дължиа над 200км., които минават през центъра на града и около многобройните зашеметяващи паркове. Градът предлага и няколко обиколки с екскурзовод, включително и една, която завършва с хубава купа гулаш.

11. Остин, Тексас

най-добрите градове за каране на колело

Остин се ангажира да помага на жителите си да живеят по-здравословен и активен живот и това се подразбира в техните велосипедни инициативи. Има много алеи, от които велосипедистите могат да се възползат. Ако решите да посетите града може да вземете колоездачна карта от един от многото магазини за велосипеди в града, след което може да се отправите към любимите си забележителности. Има три основни алеи, които помагат на колоездачите да се придвижват в центъра: велосипедния път Ланс Армстронг, пътното платно на Рио Гранде и велосипедните и пешеходни мостове Pfluger.

12. Париж, Франция

най-добрите градове за каране на колело

Благодарение на добре конструираните пътища, бавния трафик и добросъвестните шофьори, Париж е забележително приятно място за каране на велосипед. Програмата Vélib за споделяне на велосипеди в града е най-голямата в света извън Китай. Има около 20 000 велосипеди под наем на разположение в 1800 станции в града. След въвеждането на програмата за споделяне на велосипеди през 2007 г. велопътищата започнаха да се появяват из целия оживен град. 

13. Севиля, Испания

най-добрите градове за каране на колело

Севиля не е по-напред от градовете като Амстердам или Копенхаген, но бързо се превръщат в претендент в битката за най-приятен град за колоездене. Севиля предлага 160 километра велоалеи, по които минават около 70 000 велосипеда на ден. Сравнете това с нищожните 6000 велосипеда преди няколко години. Бързо става ясно колко много усилия градът е вложил в увеличаването на тяхната бройка. Те също предлагат програма за споделяне на велосипеди (Sevici), която работи вече осем години, а собствениците на магазини за велосипеди твърдят, че напоследък се борят да се справят с търсенето, тъй като все повече и повече жители се имат желание да въртят педалите по улиците.

14. Дъблин, Ирландия

най-добрите градове за каране на колело

Програмата за споделяне на велосипеди в Дъблин, dublinbikes, включва повече от 100 станции в града, а годишният абонамент струва само € 20. Редица туристически компании в Дъблин предлагат и екскурзии с водачи, съобразени с начинаещи и напреднали велосипедисти.

15. Берлин, Германия

най-добрите градове за каране на колело

Велосипедистите в Берлин се възползват максимално от равнинния терен на града, широките улици и многобройните велоалеи. 900 километра е общата дължина на велосипедните пътища, които улесняват пътуването, без притеснения за автомобилния трафик. Има много тематични обиколки за туристи, често насочени към доброто настроение.

Сподели с нас кой е твоят любим град за каране на колело като оставиш коментар под статията 🙂