ТОП 10 Причини за каране на велосипед

Човек, който кара велосипед.

Въпреки удобството и положителните ефекти от карането на велосипед, мнозинството българи все още не прекарва достатъчно време в колоездене. Докато добрите страни на колоезденето са почти безброй, ние успяхме да извлечем десетте най-важни, за да не оставим интернет без място.

Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

ПАЗАРУВАНЕ!

1.Забавление

Карането на колело е забавно, достъпно и лесно. Много хора поглеждат назад, замислени за техните любими спомени от детството, свързани с времето, прекарано с велосипеда около квартала, желаейки, все още да бъдат толкова безгрижни на фона на трудовия живот. Карането на велосипед Ви позволява да върнете тези спомени на радост във вашето ежедневие.
Наблюдавайте околността, слушайте птиците и помахайте на другите велосипедисти. Гарантирам Ви, че ако ходите до работа с колело, ще Ви се иска пътят да бе по-дълъг.

2.Фитнес

Физическата активност е добра за Вас. Докато точно изгорените калории са различни при всеки човек, скорост и топография, средно изгорените калории при колоезденето, са толкова, колкото са и при джогинга, но със значително по-малко негативно влияние върху ставите. Карането на колело е полезно за сърдечно-съдовата система, понижава кръвното налягане, повишава тонуса, подпомага за изграждането на мускули и подобрява координацията. Ползите за здравето от колоезденето са толкова много, че звучи почти като измама!

3.Щастие

Предвижването с колело Ви прави по-щастливи. Докато голяма част от хората не определят чакането в трафик, шофирането в задръствания или возенето в претъпкания градски транспорт като дейности, доставящи им удоволствие и щастие, придвижването с колело до работа може да Ви изпълни с такова. Многобройни проучвания са доказали, че ежедневната физическа активност понижава стреса, облекчава симптомите на депресия, подобрява съня и понижава чувството на тревожност. Други предимства са повишаването на самочувствието и настроението.

4.Разум

Колоезденето Ви прави по-умни. Може да не Ви превърне в астрофизик за една нощ, но изследвания показват, че умереното натоварване предотвратява когнитивния упадък, изостря паметта и подобрява цялостната работа на мозъка. Така че, дори карането на колело да не Ви превърне в гений, поне ще Ви направи по-добри във Вашата работа. Доверете се на проучването и експериментирайте.

5. Пари

Стигането с велосипед до работа може да Ви спести пари. Много пари. През 2017 г. Националният статистически институт отчита среден годишен разход за горива – 2000 лв. Към тази сума прибавете и разходите за застраховка, винетка, смяна на масла и филтри, годишен технически преглед, комплект зимни и летни гуми, смяна на свещи, крушки, антифриз, спирачна течност и диагностика. Като говорим за велосипеди, един велосипед струва около 500-1500 лв. в зависимост от марката, модела и компонентите. Средната годишна поддръжка е 50 лв. Освен, ако не желаете сами да поддържате велосипеда си, защото тогава ще сте много близо до безплатното. Закупуването на фарче, стопче и заключалка ще Ви струва около 20 лв., в зависимост от качеството. Като се замислим, велосипедът не е чак толкова лоша сделка.

6.Възпитанието на децата

Децата се влияят силно от поведението на техните родители.  Ако се движите редовно, те също ще го направят.  Когато станете възрастни може да забравите някои неща, но карането на колело никога няма да избяга от Вашия запас с умения. Ако можете да ги накарате да се наслаждават на колоезденето на детска възраст, то със сигурност ще бъдат по-здрави и по-активни в бъдеще. Какво чакате? Взимайте колелета и тръгвайте да карате още сега!

7.Свеж въздух

Колоезденето е толкова полезно за вас, колкото и за планетата. Супер! Докато карате си мислите, че със всяко завъртване на педалите спасявате света. Направете го! 70% от всички пътувания с автомобили могат да бъдат направени с велосипед за по-малко от 20 минути.  Влиянието върху околната среда на моторните превозни средства е огромно в сравнение с това на велосипедите. Пример за това е промяната на климата, който се изменя заради парниковите газове.
Карайки колело, предпазвате околната среда от вредни и невъзобновяеми източници на гориво.

8.Удобство

Едно от най-често срещаното погрешно схващане за карането на колело е, че е неудобно. Но какво е по-неудобно от това да прекарвате 10 минути всяка сутрин в търсене на място за паркиране или да стоите в трафик без да има какво да направите. Когато карате колело, паркирането е много лесно – намирате най-близкия паркинг за велосипеди, ограда или стълб, след това щраквате ключалката и отивате да си вършете работата. Велосипедистите не попадат в задръствания, не са потърпевши от обичайните закъснения на градския транспорт, което прави колоезденето толкова бързо или дори по-бързо спрямо градските превозни средства. Чантичките и кошниците правят превоза на работни материали доста по-лесен. Би било прекрасно и ако компаниите оборудваха работните места със затворени паркинги за велосипеди, душове и още удобства, с които да направят ходенето на велосипедистите до работа по-лесно.

9.Безопасност

Колкото повече велосипедисти има на пътя, толкова по-безопасно ще е. Колкото повече хора карат в определен град, сблъсъците между шофьори и колоездачи ще намалят значително. Това не просто защото има по-малко коли. Поведението на водачите на превозните средства се променя, когато броят на велосипедисти и пешеходци се увеличава. Тъй като безопасността се увеличава, катастрофите намаляват – повече хора ще започнат да карат велосипеди в ежедневието. Възползвайте се!

10.Свобода

Повечето малки деца в момента, в който махнат помощните колела на велосипеда си се изпълват със свобода. Това е един от най-щастливите дни в детството. След това тинейджърските години идват и колата става новият символ на свободата. Но след няколко години, много часове прекарани в задръствания и опити за намиране на място за паркиране, колата се превръща в затвор. Свалете оковите и отново открийте чувството за свобода! Разгледайте града със свое собствено темпо, пробвайте нов маршрут, спрете за кафе на път за работа и минете през нов квартал по пътя си към дома. Колоезденето отваря нови пътища, в буквален и преносен смисъл, за да видите града си по начин, по който не сте го виждали до сега. Това е общност, присъединете се!

Готови ли сте да замените колата си с велосипед? Отговорете на този въпрос в коментарите. Споделете статията в социалните мрежи, за да достигне до по-голям кръг от хора. Посетете и нашия онлайн магазин, където можете да намерите аксесоари за вашия велосипед.