Как да караме колело в планината без да рискуваме да се контузим

Soren Svendsen Getty Images

Всеки планински колоездач си спомня неговото първо спускане по някоя планинска пътека: Разбира се, че се намираш на велосипеда си, но за разлика от обикновеното градско каране, се возиш над скали, минаваш през потоци и над различни видове терени, което (поне в началото) се чувства доста екстремно. Това е забавно и вълнуващо, но същевременно има някои неща, за които трябва да внимаваме докато се наслаждаваме на изживяването. С всяко каране ще ти става все по-лесно и по-забавно! Има няколко съвета за това как да караме колело в планината,с които всеки би искал да бъде запознат преди да започне с това ново хоби.

В тази статия ще получиш 9 неща, за това как да караме колело в планината без да рискуваме да се контузим, за да се насладиш максимално от карането на велосипед сред природата. Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

1.Стой свободен

Как да караме колело в планината

Задачата на твоя велосипед е да преодолява техничния терен. Това, което се изисква от теб, е да го оставиш да си върши работата. Това означава да държиш тялото си свободно, за да може колелото ти да се движи без затруднения. Надигни дупето си от седалката, когато минаваш над препятствия като корени и скали. Колкото по-техничен е теренът, толкова повече място е необходимо, за да може велосипед ти да върви с лекота. Когато се спускаш, мисли ръцете си като „инструмент за бутане“ и разгъни лактите и коленете си, така че тялото ти да позволява на байка да се снижава с лекота, а не да се бори с него.

2.Поддържай инерция

Задържането на скоростта – и дори ускоряването – когато теренът стане труден, прави преминаването през трудни участъци от пътеката по-лесно, защото велосипедът ти има единственото нещо, от което се нуждае най-много, за да продължи да се движи напред: инерция. Инерцията е най-добрият ти приятел. Поддържай я винаги, когато можеш.

3.Премести центъра на тежестта

Как да караме колело в планината

По време на катане ще се озовеш пред някакъв екстремен терен, например стръмни нагорнища или наклони. Когато се изкачваш по трудна пътека, премести тежестта си напред и се наведи напред, за да поддържаш центъра на тежестта над задното колело и да подобриш сцеплението. Когато пътеката се наклони надолу, премини в обратна позиция, премествайки тежестта си зад седалката и над задното колело.

4.Използвай разумно спирачките

Как да караме колело в планината

В един момент ще ти се преиска да вземеш и двете спирачки и да ги дръпнеш към кормилото с всичка сила. Издържай на това изкушение! Спирачките за планински велосипеди са достатъчно мощни, че се нуждаете само от един (може би два) пръста, за да управляваш скоростта си. Регулирай скоростта си преди сложните терени и след това поддържай тази скорост през тях. Ако все пак попаднеш на завой твърде рязко, не изполвай предната спирачка. Спирането на предната гума повишава риска за преобръшане. Натисни вместо това задната спирачка. Може да се плъзнеш, но е по-вероятно да останеш изправеен и да запазиш контрол над байка.

5.Използвай всички предавки

Как да караме колело в планината
Whit RichardsonGetty Images

Както вече знаеш планинските пътеки могат да бъдат много стръмни на моменти. С други думи, често може да се изправиш срещу вълнообразен терен, който се сменя от изкачващ и на спускащ. Предвиждай навреме промените в терена и сменяй предавките преди да се сблъскаш с различния терен. Това ще ти помогне да запазиш инерцията си, която, както вече знаете, е най-добрият ви приятел по време на плалинско колоездене.

6.Настрой правилно окачването си

Повечето планински велосипеди днес имат поне преднo окачване, а повечето имат амортисьор и отзад. Това са много полезни изобретения, благодарение на които големите неравности почти не се усещат. Но те работят само ако ги настроиш на техните работещи(активни) позиции. Може да отделиш малко време, за да научиш по-фините нюанси на настройката на окачването си. Трябва да знаеш как да заключваш и как да отключваш окачването си, за да не се озовеш случайно по екрстрмна пътека с напълно твърда вилка.

7.Гледай натам където искаш да отидеш

Вглеждайки се директно в онази скала, в която не искаш да се удариш, почти ще гарантира, че ще се удариш право в нея. Нарича се „фиксиране на целта“. Велосипедът ти отива там, накъдето са ти насочени очите. Затова бъди фокусиран върху местата от пътеката, през които си сигурен, че можеш да преминеш. Дръж нивото на брадичката в подоходяща за теб позиция, очите напред и се опитай да гледаш сигурният за теб терен. Използвай периферното си зрение, за да избегнеш препятствията пред теб.

8.Редовна профилактика

Планинският терен е много по-различен от градския и се налага по-често да правиш преглед на колелото си. Бъди уверен, че всичко е наред с основните компоненти, за да си сигурен, че ще можеш да излезеш от гората на всяка цена. Също така ще е добре ако разполагаш с функционален и компактен велосипед за велосипед и пълен комплект за поправяне на спукана гума. Други добри умения, които трябва да имаш, включват поправяне на счупена верига и ремонтиране на дерайльора при нужда. Ако имаш приятел, който разбира от ремонт на велосипеди може да го помолиш за съвет. Освен това можеш да прочетеш една от нашите статии по тази тема.

9.Носи повече провизии

В гората или няма много магазини за консумативи. Разходките с планински велосипеди често ще отнемат значително повече време, отколкото предполагаш, тъй като често се сблъскваш с неравен терен или просто се губиш. Винаги опаковай повече храна и вода, отколкото смяташ, че имаш нужда. По същия начин понякога е невъзможно някой да дойде да те вземе, ако нещо се обърка. Възможно е да нямате клетъчна услуга, дори ако можеха и както вече казахме винаги носи необходимите инструменти.

10.Не пренебрегвай носенето на каска

Изобщо не си помисляй да се спускаш по планински пътеки без каска. Винаги трябва да взимаш сигурността под внимание и да не подценяваш терена. Никога не знаеш какво може да се случи на следващия завой. Затова се оборудвай с каска, за да се предпазиш по-добре при злополука.