Как да караме колело в студено време без да се чувстваме дискомфортно?

как да караме колело в студено време
Cavan ImagesGetty Images

Твърде много колоездачи прибират велосипедите си при първия знак за застудявания и ги оставят за следващия сезон. Причината за това е, че не знаят отговора на въпроса „Как да караме колело в студено време?“. По този начин колоездачите пропускат куп ползи от карането през зимата. Докато тялото ти се бори да остане топло в студа, ти не само изгаряш повече калории, но и тялото ти се научава да използва кислорода много по-ефективно. Това показват изследвания от университета в Северна Аризона. Плюс това, карането наоколо (безопасно) в снега може да бъде невероятно забавно.

В тази статия ще получиш 10 неща, за това как да караме колело в студено време без да се чувстваме дискомфортно, за да се възползваш максимално от карането на велосипед през зимата. Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

1.ОБЛЕЧИ СЕ С НЯКОЛКО СЛОЯ ДРЕХИ

как да караме колело в студено време
Manuel SulzerGetty Images

Що се отнася до облеклото, много е важно да си екипиран с топъл основен слой.

Тялото взема всички решения за това какво да прави въз основа на основните температури. Увери се, че сърцевината ти е топла. Оттам можеш да добавяш няколко други слоя, които можеш да махнеш, когато се затоплиш или карането стане твърде дълго. Наистина, можеш да се справиш с всичко когато си екипиран с добър основен слой и яке.

Важно е да се отбележи, че в началото няма да се чувстваш особено затоплен. Винаги трябва да ти е леко хладно преди да започнеш да караш, в противен случай си оборудван с твърде много слоеве дрехи.

2.НЕ КУПУВАЙ НОВ ВЕЛОСИПЕД (ОСВЕН АКО НАИСТИНА НЕ ИСКАШ ТАКЪВ)

как да караме колело в студено време
AksonovGetty Images

Фат байковете са страхотни, но не е задължително да имаш четири инчови гуми, за да караш добре в снега. За по-голяма стабилност при каране на сняг пусни гумите на най-ниското възможно налягане, без разбира се да прищипвате каплите. В зависимост от теглото ти може да си в състояние да караш на 15 psi или по-ниско. Също така, ако имаш повече от един чифт гуми, е препоръчително да сложиш най-широките възможни, които пасват без проблем. Ако искаш малко повече сцепление в ледени условия, помисли за инвестиране в гуми с шипове.

3.ИЗМИВАЙ ВЕЛОСИПЕДА СИ СЛЕД ВСЯКО КАРАНЕ

как да караме колело в студено време
Vera_PetruninaGetty Images

Колоезденето в кишата и снега ще изхвърли много солена и мръсна вода върху частите на твоя велосипед, което с времето може да причини корозия и повреда. Не забравяй да измиеш велосипеда си или най-малкото да го избършеш или изплакнеш веднага след като завършиш всяко каране.

Едно от първите правила, които всеки велосипедист научава, е никога да не използва WD-40 на мотор – но пръскането му върху рамката преди каране ще помогне да отблъсне леда и мръсотията, които гумите са разпръснали. Използвай гъста смазка, за да поддържаш всичко безпроблемно при следващото си каране.

4.НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ КРАЙНИЦИТЕ СИ

как да караме колело в студено време
simonkrGetty Images

Обикновено ръцете и краката изстудяват първо, тъй като тялото ти се фокусира върху поддържането на сърцевината топла. Поддържането на краката топли е от ключово значение за приятно зимно каране. Сара Пратер, механик от Cycology Bicycles в Ноксвил, Тенеси, носи ръкавици за еднократна употреба под редовните си зимни велосипедни ръкавици, за да поддържа ръцете си топли при движение.

5.ВЗЕМИСЪС СЕБЕ СИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА

как да караме колело в студено време

Белият винаги носи два чифта ръкавици – една по-тежка и една по-лека – за да се справи с температурните промени. Чифтът по-леки ръкавици може да предложи малко повече сръчност на пръстите, което прави смените на спуканите гуми по-бързи и лесни. Допълнителен чифт вълнени чорапи може да бъде от голяма полза, ако случайно поставиш крака си в локва или ледена струя върху пътеката.

6.НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ИЗПОЛЗВАШ ДРУГОТО СИ СПОРТНО ОБОРУДВАНЕ

diephosiGetty Images

Няма причина да купуваш нова екипировка специално за колоездене в студено време ако разполагаш с оборудване за зимни спортове. Ски ръкавиците ще ти държат ръцете стоплени, въпреки че може да нямаш същата сръчност като с нормалните такива. Ски каските също могат да запазят главата ти по-топла от многовентилираните велосипедни каски.

7.ИЗОЛИРАЙТЕ ТЕЧНОСТИТЕ СИ

как да караме колело в студено време
Westend61Getty Images

Може да не се чувстваш толкова топъл при каране в студени условия, но все още се потиш и трябва да се хидратираш. Двойно изолирана чаша за кафе или термус  ще поддържат течностите ти горещи и от друга страна ще те стоплят когато имаш чувството, че ще замръзнеш. Ако караш с традиционна бутилка за вода, дръж я в чанта или на място, където течността няма изтине толкова бързо.

8.НЕ КАРАЙ БЕЗ КАЛНИЦИ

как да караме колело в студено време
Jon ShiremanGetty Images

Калниците те пазят от студените пръски, които гумата би изхвърлила върху гърба ти по време на каране. Препоръчително е всеки велосипедист, който кара колелото си целогодишно да оборудва велосипеда си с тези аксесоари.

9.УВЕРЕРИ СЕ, ЧЕ СИ ВИДИМ ДОКАТО КАРАШ

Trevor Raab

Дневната светлина е оскъдна през зимните месеци, което значи, че колоездача трябва да се погрижи за своята пътната безопасност. Винаги е добре да разполагаш с поне една предна и една задна светлина. Ако знаеш, че няма да успееш да се прибереш на време е препоръчително и да използваш светлоотразителни дрехи. За повече информация по тази тема можеш да прочетеш тази статия.

10.НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙ КОЖАТА СИ

как да караме колело в студено време
Robert NiedringGetty Images

Въпреки че е зима, все още е важно да прилагаш слънцезащитен крем върху всяка изложена кожа, като лицето си, когато караш през деня. Това е особено вярно, когато има сняг на земята, тъй като снегът може да отразява близо 90 процента от UV лъчението. В следстиве на това кожата ти може сериозно да изсъхне. Също така, не забравяй и балсама за устни.