Как да поддържаме велосипеда си и да го подготвим за новия сезон?

Поддръжка на велосипед

Както моторните превозни средства, така и велосипедите искат поддръжка. Когато се грижите за вашия велосипед няма да изпитвате несигурност на пътя. Всеки велосипедист трябва да прегледа и да обслужи своя велосипед за предстоящия сезон.

В тази статия ще разберете кои са най-важните неща, които трябва да направите за правилната поддръжка на велосипед. Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

ПАЗАРУВАНЕ!

Преглед на гумите

Всеки път преди да се качите на колелото се уверете, че гумите на колелото са в изправно състояние. Ако не сте карали вашия велосипед от доста време, най-вероятно гумите ще са много меки и ще трябва да се напомпят. Не е задължително, но е много удобно когато имате малка преносима помпичка по време на каране.

След каране по планински терене е много важно да проверите дали в гумата не е влязло камъче, което може да причини бавен спад на гумата за една нощ.

Хвърлете едно око и върху повърхността на гумата. Уверете се, че по нея няма забити предмети, издутини или прорези.

При спукване на гума, не забравяйте да залипите вътрешната гума чрез подходящи инструменти или пък да си закупите нова такава.

Изправност на спирачките

Бъдете сигурни, че спирачките ви са в изправност и проверете какво е състоянието на накладките. Ако сте карали няколко пъти по време на дъжд или в много влажни атмосферни условия, накладките може изцяло да се износят след няколко карания.

Смазване на верига

Друго много важно нещо е да смазването на веригата на вашия велосипед. Ако сте карали в дъжд, почистете веригата от калта и я подсушете. Ако по време на каране сте намокрили веригата си и сте я изцапали с кал я почистете. По този начин предотвратявате ръждясването ѝ.

Друг плюс на смазването е, че гарантира дълъг живот на веригата. Стандартното масло е напълно достатъчно, но не трябва да се прикалява. След като смажете веригата по цялата ѝ дължина, завъртете педалите, без да се качвате на велосипеда, и избършете излишъка от масло с помощта на парцал.

Както вече споменахме по-горе, не е хубава до се слага твърде много масло на веригата. По смазката залепват и се насъбират прах и пясък. Когато върху веригата има прах и пясък се увеличава триенето, а освен това и води до нейното износване, което значително ще намали живота на касетите на венците.

Затягане на елементите

Това е един от най-важните момемнти при поддръжка на велосипед. Убедете се, че вскички елементи на велосипеда са затегнати добре. Обърнете специално внимание на колелата. Препоръчваме ви да имате винаги преносим инструмент с вас по време на каране.

Проверете дали са затегнати и другите части, например седалката и колчето. Веднъж в месеца проверявайте всеки от елементите на вашия велосипед, за да сте защитени и сугурни на пътя.

Настройка на дерайльорите

Ако сте забелязали лека неизправност при последното си пътуване, можете бързо да настроите дерайльорите като ги стегнете с четвърт оборот.

Споменатото тук е напълно достатъчно за поддръжката на вашия велосипед.