Електрически велосипед срещу нормален велосипед: Разликата за която никой не говори!

Електрически велосипед MATE

Когато помислим за технологиите, които промениха света и това как ние функционираме и съществуваме в него има определени, за които се сещаме на момента – автомобилът, компютърът и смартфонът.

Има обаче и друга технология, която процъфтява и се разпространява около нас без да получва почти никакво внимание. Технология, която има потенциала да промени света – електрически велосипед.

Всъщност тази технология е толкова популярна, че в Азия, най-големият пазар за електрически велосипеди, има над 200 милиона в употреба.

В Вългария този брой е в пъти по-малък, но все повече хора се запознават с тази иновация и процентите на употреба бавно се покачват.

След 20 години няма да си спомняме света без електрически велосипеди, така както е сега със смартфоните.

Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

ПАЗАРУВАНЕ!

Запознати ли са хората с електрическите велосипеди?

След като хората чуят понятието електрически велосипед, те започват да се чудят защо някой ще реши да си закупи електрически пред нормален велосипед. Най-често срещаните въпроси са:

  • каква е техническата разлика между двата модела?
  • какви са предимствата на електрическия велосипед?
  • целата на карането на колело не е ли да бъдем физически активни?
  • защо цената им е в пъти по-висока от тази на обикновения велосипед?

Тъй като това е нов вид транспорт хората не са запознати все още толкова много с темата. Ако сте едни от тях не се притеснявайте, защото ще научите отговорите на тези въпроси в тази статия. И най-важното – ще разберете дали електрическия велосипед е за вас.

Какви са техническите разлики между електрическия велосипед и обикновен такъв?

Така, стигнахме до въпроса, свързан с техническите различия.

Отговорът на този въпрос е много прост!

Електрическия велосипед е обикновен велосипед с допълнение от
електрическа задвижваща система. Системата се състой от бетерия, мотор, начин по който да придадем мощността на задвижващия мехенизъм и начин да контролираме тази мощност. Всичко това е главната причина за толкова високата цена.


Електрически велосипед EVELO

Снимката илюстрита четирите компонента.

  • Моторът е разположен в средата (под рамката).
  • Батерията е поставена върху задния багажник.
  • Задвижващият механизъм, към който се предава мощността, се намира в задното колело.
  • Регулаторът на мощността е на кормилото.

Това е вскичко. Както виждате електрическите велосипеди изглеждат също както нормалните. Нека сега да хвърлим един по-задълбочен поглед.

Нека да започнем с мотора. Това е главаният компонент, благодарение на който вие можете да карате без никакви усилия. При всеки велосипед мотора ще бъде разположен на различно място и ще има различна мощност.

Що се отнася до батерията, това е най-скъпият и тежъж елемент на всеки електрически велосипед. Нормално една напълно заредена батерия ще ви помогне да измините разстояние до 60км (различно е при всеки модел велосипед). Премахва се лесно и може да бъде зареждана както вкъщи, така и във вашия офис.

Трето, задвижващата система на велосипеда. Това е компонента, който осигурява енергия на колелата за тяхнто завъртване. Най-хубавото е, че можете да регулирате тази енергия с едно завъртване контролера, който е на кормилото. Например когато се изправите пред стръмен терен и нямате сила да го изкачите ще увеличите мощността и мотора ще свърши вашата работа.

Накрая остана да кажем и няколко думи за контролера. Това е елементът с, който ние можем да регулираме мощността на мотора с едно завъртване на китката (обикновените велосипди също имат команди). Най-често се намира от дясната страна на кормилото.

Освен тези 4 компоннета, електричеките велосипеди разпологат с всичко останало като норланите велосипед – две колела, дискови спирачки, рамка, вилка, седалка и педали.

Запомнете, че всеки един електрически велосипед може да е конструиран по различен начин и с различни технически характеристики.

Сега нека да преминем към следващия въпрос!

Какви са ползите от карането на електрически велосипед?

Вече обсъдихме какви са техническите различия между двата модела велосипеди, но сме сигурни, че не четете статията само за това.

Сега нека да разберем с какво точно електрическите велосипеди са по-добри.

Отговорът е много прост. Електрическите велосипеди взимат някои от недостатъците на обикновените велосипеди и ги премахват.

Обикновеното колело е идеално средство за транспорт. Дава ви свобода, а освен това е и забавно.

Жителите на Амстердам са номер 1 в използването на колело.


Хора, каращи велосипеди в Амстердам.

Проблемите се пораждат тогава когато се изправите пред стръмен терен и не можете да го преодолеете, трябва да измините много голяма дистанция, нямате достатъчно сила и издръжливост или пък приситигате изпотен на работа.

Електрическият велосипед решава всички тези проблеми.

Ще достигате по-бързо до крайната си дистинация, ще минавате през всякакви терени с лекота и няма да се чусвтате дискомфортно. Освен това няма да се прибирате изморени вкъщи.

Изправени сте пред стръмени терени? Живеете на супер ветровито място? Няма проблем! Използвайте мощта на електрическия мотор и карайте смело!

Изпитвате болка в коленета и бедрата, защото вече не сте на 20 години. Отново няма проблем! С нарастването на възрастта силата намалява. Коленете започват да болят и хората започват да се чувстват обезкуражени да карат колело. Електрическият велосипед ще ви измъкне от тази ситуация.

Всяко колело ни дава свобода, която ни дава възможност да караме навсякъде, да не чакаме в трафик и да не се преитесняваме за цената на горивата. Свобода да се забавляваш. Електрическия велосипед просто улеснява карането, прави го по-забавно и достъпно за някои хора.

Това е реалната разлика.

Няма ли да бъдем по-малко физически активни ако караме електрически велосипед?

Отговорът на този въпрос е НЕ. Странно нали?

Целта на електрическия мотор е да улесни карането, но вие не сте задълкжени да го изполвате постоянно. Вместо това имате опцията да карате само с педали или да комбинирате мощността на мотора и педалите.

Електрическите велосипеди правят спортуването по-достъпно, без значение дали сте в добра физическа форма или не. Карайте по-дълго време, изминавайте по-големи дистанции и ще усетите разликата.

Спрете да посягъте към ключовите на колата. Вместо това си вземете каската и направете пътя си до работа по-забавен.

За повечето хора разликата между електрически велосипед и обикновен велосипед е в това дали квъртите педалите или не. Карането на обикновен е забавно, но изтощително. Транспорта с електрически велосипед е лесен, удобен и достъпен.

Вие взимате решението дали ще карате само с педали, комбинирано или изцяло с помошта на мотора.

Заключение

Карането на обикновен велосипед е перфектен начин за транспорт и физическа активност. Електрическия велосипед просто прави карането по-лесно, забавно и достъпно за повече хора.

Бихте ли си закупили електрически велосипед? Отговорете на този въпрос в коментарите. Споделете статията в социалните мрежи, за да достигне до по-голям кръг от хора. Посетете нашия онлайн магазин, където можете да намерите аксесоари за вашия велосипед.