Как да караме безопасно велосипед през нощта?

Как да караме безопасно велосипед през нощта
Велосипедисти, каращи в нощно време.

“Как да караме безопасно велосипед през нощта и да сме максимално защитени на пътя?”. Това е въпрос, които безпокои много от начинаещите колоездачи, а и не само. Трябва да знаеш, че няма нищо по-важно от сигурносста и безопасността докато караш своя велосипед.

Представи си следната ситуация. Отиваш на работа рано сутринта с колело си си и всичко върви по план докато шефът не ти каже, че днес ще трябва да останеш до по-късно. Идва краят на работния ден и за твоя изненада навън се е стъмнило, а велосипедът ти не е добре оборудван. Поради тази причина ти буташ велосипеда си до вкъщи, защото се притесняваш, че може да стане злополука на пътя. В това няма нищо грешно!

Карането на велосипед нощем без правилното оборудване е страшно и много опасно.
Тази статия ще ти даде ясни насоки затова как да караме безопасно велосипед през нощта и да сме максимално защитени на пътя.

Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

ПАЗАРУВАНЕ!

Карай по осветени пътища

Това е един от най-безопасните начини да се предвижваш с колело нощно време. Когато пътят е освтен е по-лесно да бъдеш забелязан от шофьорите на автомобили и други превозни средства. Това не означава, че не трябва да имаш светлини на велосипеда си. Добре е да имаш поне един фар на кормилото и един стоп на колчето за седалката си. По този начин шансовете да бъдеш по-добре забележм на пътя се увеличават драстично. Това е едно от най-важните неща що се отнася до това как да караме безопасно велосипед през нощта.

Как да караме безопасно велосипед през нощта
Осветен път.

Не карай с тъмни очила

Ако карате колело предимно в светлата част на деня няма нищо лошо да карате с тъмни очила, които предпазват очите ви от слънчевите лъчи, вятър и прах. Това обаче не е в сила при нощното каране. Когата караш по тъмно ти трябват очила с прозрачни стъкла, за да имаш по-добра видимост. Колкото по-добра видимост имаш, толкова по-сигурен се чувстваш на пътя и шансовете за инциденти се понижават.

Бъди съсредоточен

Това е правило, което трябва да бъде в главата на всеки от нас без значение дали караме денем или нощем. Факт е, че през деня е много по-лесно да забелязваме дадени обекти по време на колоездене, което значи, че времето ни за реакция също е по-голямо. Когато караме през нощта обаче, забелязваме някои неща по-трудно, особено ако караме по пътища без добро осветление. Ето защо когато караш нощем трябва да си фокусиран на сто процента и винаги да можеш да отреагираш бързо на ситуацията. Не позволявай на нищо да те разсейва и не отклонявай вниманието си.

Как да караме безопасно велосипед през нощта
Съсредоточен колоездач.

Използвай светлоотразитлни елементи

Използването на светлоотразителни елементи е още един начин да бъдеш видим на пътя в нощни условия. Можеш да караш със светлоотразително облекло (яке, тениска, шорти) или да залепиш светлоотразителни ленти на раницата си, облеклото си и рамката на велосипеда си.

Планирай правилно времето си

Знаеш ли израза “който не планира, планира да се провали”? Ако не, вече го знаеш. Този израз е пряко свързан и с колоезденето. Всеки път преди да тръгнеш на път трябва да планираш по кое време ще се върнеш вкъщи. Ако плановете ти се провалят и не можеш да се прибереш преди да се е стъмнило, е добре да се отбиеш в някой веломагазин и да си закупиш нужното оборудване, за да завършиш пътуването без злополуки. Също така ако си на непознато място провери за по-къс и безопасен маршрут в Google Maps.

Как да караме безопасно велосипед през нощта
Планирай правилно времето си!

Поддържай велосипеда си

Както моторните превозни средства, така и велосипедите искат поддръжка. Когато се грижиш за своя велосипед няма да изпитваш чувство на несигурност по време на каране. Всеки велосипедист трябва да прегледа и да обслужи своя велосипед за предстоящия сезон. Най-важните неща, които трябва да направите преди да тръгнете да карате са: прегледа на гумите, изправността на спирачките, смазването на веригата, затягането на елементите на колелото и не последно място настройката на дерайльорите. Ако следиш нашия блог трябва да знаеш, че вече имаме написана статия за това как да поддържаме велосипеда и да го подготвим за новия сезон, а ако не отиди и я прочети.

Сложи светлини на колелото си

Това е една от най-важните стъпки за безопасно каране нощем. Ние препоръчваме да имаш поне един силен фар и един стоп на своя велосипед. Това увеличава шансовете да бъдеш забелязан от шофьорите драстично. Освен това можеш да сложиш комплект LED светлини на шпиците на велосипеда. Това прави колеото още по-забележимо. Нанашия онлайн магазин можеш да видиш нашите предложения относно светлините.

USB ФАР ЗА ВЕЛОСИПЕД TRLIFE ГАРАНТИРАЩ ОТЛИЧНА ВИДИМОСТ

Как да караме безопасно велосипед през нощта

USB ФАР ЗА ВЕЛОСИПЕД TRLIFE ГАРАНТИРАЩ ОТЛИЧНА ВИДИМОСТ

Фарът TRLIFE осигурява много добра вимимост докато карате. Забелязва се отдалече от водачите на МПС, което значи, че ще се чувстваш сигурен и защитен на пътя. Спестяваш пари и време за закупуване на батерии, зашото фарът се зарежда с USB кабел, който за твое улеснение, е включен в комплекта. Фарът разполага с индикатор за зареждане, което значи, че ще си на 100% сугурен дали е зареден преди да тръгнеш на път.  Може да регулираш нивото на светлината като избереш един от трите режима.  Важно е да се отбележе, че всеки режим изтощава батерията за различно време. Може да разширяваш и стесняваш светлината благодарение на опцията zoom. Бъди независим от временто и не се страхувай да караш в дъждовно време, защото продуктът е водоустойчив. Монтира се лено и бързо за кормилито чрез стойка, която е в комплекта.

ЗАБЕЛЕЖИМО ОТ ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ USB СТОПЧЕ ЗА ВЕЛОСИПЕД

Как да караме безопасно велосипед през нощта

ЗАБЕЛЕЖИМО ОТ ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ USB СТОПЧЕ ЗА ВЕЛОСИПЕД

USB стопчето за велосипед ще ти осигури сигурност и безопасност на пътя.  Свети много ярко и има различни режими, които правят велосипеда видим от голяма дистанция. Не се притеснявай дали водачите на МПС ще успеят да те забележат. Зареждането става с USB кабел, което означава, че няма да ти се налага да харчиш излишни пари за батерии всеки месец. Зарежда се бързо и има индикатор, който ти помага да разбереш дали батерията се е заредила. Животът на батерията зависи от това на какъв режим използваш стопчето. Максималното време на светене е 12 часа. Монтирането става бързо и лесно с две ластичета, които прикрепят стопчето за колчето на седалката. Шансът да се изплъзне по време на каране е нулев.

НАЙ-ЕФЕКТНИЯТ И ЗАБЕЛЕЖИМ ЛАЗЕРЕН СТОП ЗА ВЕЛОСИПЕД

Как да караме безопасно велосипед през нощта

НАЙ-ЕФЕКТНИЯТ И ЗАБЕЛЕЖИМ ЛАЗЕРЕН СТОП ЗА ВЕЛОСИПЕД

Червеният стоп осигурява безопасност на пътя. Свети много ярко, благодарение на петте силни LED светлини и се забелязва от водачите на МПС. По тази причина не е необходимо да се притесняваш дали ще успееш да се прибереш вкъщи преди да се стъмни.  Стопът разполага и с два лазера, които образуват успоредни лазерни линии. С този ефект не само ще се отличваш от останалите велосипедисти, но ще бъдеш и видим на пътя. Няма нужда да се притесняваш и от метеорологичните условия, защото лазерният стоп е водоустойчив. Аксесоарът се монтира лесно и бързо за колчето на седалката чрез стойка, която е в комплекта. Захранва се чрез  батерии, които за твое улеснение са включени в комплета.

МНОГО ЯРКИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ LED СВЕТЛИНИ ЗА ВЕЛОСИПЕД

Как да караме безопасно велосипед през нощта
МНОГО ЯРКИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ LED СВЕТЛИНИ ЗА ВЕЛОСИПЕД

Led светлините ще ти осигурят безопасност и сигурност на пътя докато караш нощем. Светят много силно, което значи, че са видими от много голяма дистанция и са 100% забелижими от водачите на МПС. Докато караш цялата гума започва да свети и карането се превръща в светлинно шоу.  Хубавото при този тип светлини е, че се монтират много бързо и лесно за шпиците на колелото. Можеш да ги сложиш за секунди преди да тръгнеш на път. Закрепят се много стабилно на шпиците, което значи, че няма никакъв риск да паднат. Можеш да караш и в дъждовно време, защото светлините са водоустойчиви. Подходящи за всички видове велосипеди.