Компютър срещу телефон: Кое е по-добро и кое предоставя по-точни данни по време на колоездене?

Нашите телефони стават все по-умни. Докато по-голяма част от колоездачите записват информацията за своите пътувания с помощта на компютър за велосипед, смартфоните, работещи с GPS приложения, стават все по-популярни.

Има широка гама от приложения за колоездене, които могат да записват данните от карането и да ги запазят направо на определена онлайн платформа. В резултат на това компютърът за колоездене става излишен в очите на много хора.

В тази статия ще разбереш кое е по-добро и кое предоставя по-точни данни по време на колоездене. Ако останеш доволен от прочетеното моля те да споделиш статията с твой приятел, да ни последваш в Instagram – bikezonebg, да харесаш нашата Facebook страница – Bike Zone и да оставиш коментар с твоето мнение в края на статията.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш качествени и интересни аксесоари за велосипеди, с които да превърнеш карането на колело в истинско удобство и забавление. Можеш да избираш между най-различни  продукти и категории. Оборудвайт велосипеда си като никой друг и изпитай удоволствието от колоезденето!

ПАЗАРУВАНЕ!

1. Живот на бетерията

Всеки мрази когато на телефона се появи нотификация, че остават само още 10% заряд на батерията, а е на половината на 50-километрова обиколка.

Батерията на компютрите за велосипеди издържа много повече от тази на телефоните и това е едно от най-големите предимства в полза на компютрите.

Използването на GPS приложение значително намалява живота на батерията на телефона, докато велосипедният компютър е проектиран с точно такава цел. Освен това телефонът е необходим и в останалото ежедневие. Използвайки телефона си като уред за измерване на данните по време на каране, ще трябва да го държиш през целия оставащ ден включен в контакта.

Ако не разполагаш с телефон не можеш да се свържеш с никого в по-спешни случаи, а всеки знае, че по време на път може да се случи всичко.

Разбира се, това винаги зависи от вида на телефона и от това какви приложения се използват. Компютрите за велосипеди варират според вида и размера на батерията, но те са проектирани специално за колоездене.

За повече от два до три часа колоездене бихме избрали специално компютър за велосипед, защото повечето такива разполагат с над 10 часа работа с GPS без да им пада батерията.

Ако всеки пак си от хората, които не прекарват чак толкова много време в каране на колело можеш да излползваш своя телефон. Имаш опция да закрепиш телефона си чрез стабилна стойка на кормилото на велосипеда си или да използваш водоустойчива чантичка с Touch Screen джоб за телефон. Двата продукта, както и компютър с много опции и прекрасна графика можеш да откриеш в нашия онлайн магазин.

2. Аеродинамика и устойчивост

Повечето компютри за колелета са конструирани, така че да намалят максимално съпротивлението по време на каране. Например средното спестяване на време е 12.6 сек. за разстояние от 40км.

Компютри за велосипеди

Смартфоните не са предназначени специално за колоездене, така че нямат никакви аеродинамични предимства. Разбира се, телефонът може да бъде поставен в джоба, но това премахва възможността на потребителите да проследяват статистиката в реално време – нещо, което вероятно искаш да можеш да правиш.

Устойчивостта също е фактор. Въпреки, че можеш да си закупиш водоустойчив калъф за телефона, който гарантира перфектна устойчивост, велосипедните компютри са създадени, за да издържат на всички метеорологични условия.

Важно е да се отбележи, че цената на един компютър е по-ниска от тази на един смартфон, което значи, че ако има сблъсък и телефонът се счупи ще трябва да заплатиш ремонта или да си закупиш изцяло нов телефон, което ще е много по-скъпо от това проста да закупиш нов компютър.

3. Точност

Не е необичайно за хората да забелязват разлики в средната скорост и дори разстоянието, когато сравняват информацията за пътуване, записано на компютър за колоездене срещу такова записано на някой смартфон.

Разликите често се свеждат до качеството на GPS данните.

Точността се определя от GPS сигнала на мобилния ти телефон и хардуера вътре в компютъра, предназначен за колоездене.

GPS системата на телефоните включва чипа в устройствата, както и сателитите над Земята, което значи, че информацията може да се калкулира по различен начин всеки ден.

Велосипедните компютри обикновено определят височината, като използват барометрични висотомери, измерващи атмосферното налягане – точността може да бъде повлияна от времето, наред с други фактори.

Смартфоните разполагат с тази информация от интернет картите.

4. Фитнес данни

Приложенията за смартфоните в днешно време са доста умни – повечето могат да показват голяма част от фитнес данните, които сме свикнали да виждаме на велосипедния компютър.

Въпреки това, компютрите и фитнес уредите – като например монитори за пулса – са използвали ANT + технологията за предаване на данни. Телефоните обикновено получават информация чрез Bluetooth, макар че някои модели поддържат и ANT +. С развитието на телефоните, фитнес приложения стават все по-популярни, а с тях и по-новата Bluetooth Smart технологията за още по-точни сензори.

Има компютри, които работят само с ANT +, но има и такива, които работят и с двата типа връзки като може да се твърди, че компютрите от по-висок клас снабдяват потребителя с по-точна информация.

Обобщение

Компютрите за колоездене са със специално предназначение. Те са конструирани така, че да бъдат устойчиви на сблъсък, дъжд и да са по-аеродинамични. Основната цел е да се записват GPS данни, като живота на батерията в този сличай е по-дълъг.

Телефонът, използващ GPS, от друга страна, е способен да прави почти всичко, което прави компютърът за колоездене, но това не е неговото главно предназначение. Както вече казахме ако си от хората, които не прекарват чак толкова много време в каране, имаш опция да закрепиш телефона си чрез стабилна стойка на кормилото на велосипеда си или да използваш водоустойчива чантичка с Touch Screen джоб за телефон.

За всеки, който прави повече от два до три часа колоездене дневно и иска да извлича данните от карането си, препоръчваме да оборудва велосипеда си с компютър, предназначен за тази цел.